SKRÄCKVECKORNA

Vinterveckorna när det dödliga viruset tog Hästsverige i ett järngrepp känns redan långt borta. Men konsekvenserna kommer vi att leva med länge. Av Maria Nord.

Det började med ett larm från ridskolan Skånsta Ryttare utanför Stockholm. Flera hästar hade insjuknat i den neurologiska varianten av herpesviruset EHV-1 (ekvint herpesvirus), även känt som abortvirus då det orsakar dräktiga ston att kasta sina föl.

Viruset var välkänt, det dyker upp då och då och i sin lindrigare variant förekommer det titt som tätt.

De flesta hästar i Sverige har någon gång haft EHV-1, de flesta av dem har haft det som unghästar eller föl. Normalt sett är det bara som en lättare förkylning.  Många hästar är latenta bärare av viruset, det kan alltså finnas vilande i kroppen. Viruset smittar inte så länge hästen inte blir sjuk. EHV-1 smittar inte människor. Sjukdomen är anmälningspliktig, sjuka hästar ska alltså rapporteras till Länsstyrelsen. Veterinär och laboratoriepersonal ansvarar för anmälan.

Uppemot 80 procent av alla hästar kommer i kontakt med EHV-1. Vissa stammar av viruset är dock mer aggressiva än andra. Därför fick årets utbrott svårare konsekvenser.

EHV-1 ger normalt symptom som feber, minskad aptit och trötthet. Näsflöde, hosta och svullnad i benen kan också förekomma.

Viruset kan också ge en infektion i centrala nervsystemets blodkärl. Då uppstår den neurologiska formen av sjukdomen, med vinglighet eller förlamning.

Sverige har inte tidigare haft utbrott av den neurologiska varianten. Det som skett i år är troligen ett resultat av ökat resande. Den neurologiska varianten har ökat i övriga Europa och i USA under de senaste tio åren.

Det finns ett vaccin mot EHV-1 men det ger inte ett hundraprocentigt skydd och det skyddar inte mot den neurologiska formen. Man ser dock att i vaccinerade stall minskar smittspridningen. och hästarna blir lindrigare sjuka.

Sjukdomen kan behandlas med antiinflammatoriska medel och dropp. Antibiotika hjälper inte mot virus. De hästar som drabbas av den neurologiska varianten kan hållas upprätta med hjälp av hängmattor och behöva hjälp att tömma urinblåsan.

39 av hästarna på Skånsta blev smittade och fyra dog. Även Stall Sandös Hagar på Värmdö utanför Stockholm drabbades och där dog en häst. Ridsportförbundet gick snabbt ut med en rekommendation för tävlingsstopp i Stockholmsområdet. Många stall i området valde att stänga ner och införa starka restriktioner när det gällde smittskydd, till exempel krav på att inte besöka stall i samma kläder som man haft i ett annat stall.

Många svenska hästar och ryttare deltog i stora tävlingar i Lilleström, Norwegian Horse Festival. När det visade sig att en häst som varit där drabbats av EHV-1virus var det ett hårt slag för många tävlingsryttare som fick sätta sina hästar i karantän och avstå tävlan en tid.

RÅD FÖR SMITTSKYDD EHV-1 smittar via noskontakt, via föremål och personer. samt via luften. Smittan sprids normalt inte långa sträckor genom luften. Ett väl tilltaget säkerhetsavstånd är 50 meter.

  • Låt inte hästen hälsa på andra hästar utanför stallet.
  • Dela inte foderkärl, vattenkärl och utrustning med andra hästar.
  • Åk inte till anläggningar som inte tillämpar hästägarförsäkran.
  • Använd inte samma kläder i olika stall.
  • Isolera nya hästar – sätt alltid hästar från högriskgrupper i karantän.
  • Isolera hästar med symtom på smittsam sjukdom.
  • Vaccinera hästarna.
  • Använd handsprit vid kontakt med utomstående hästar.
  • Håll rent i stallet – desinficera en gång per år. Använd Virkon S, som har effekt på mykoplasma, bakterier, svamp, sporer och alla kända virusfamiljer som påverkar djur och människor. Observera att alla ytor ska vara rengjorda innan du använder medlet.
  • För journal över hästar, besök, resor, foderpartier.
  • Gör en smittskyddsplan för stallet.
  • I samband med sjukdomsutbrott i närområdet: Inför tätare tempning av hästarna i stallet, var restriktiv med besök på gården och egna resor utanför gården.

ÄNDRADE VACCINATIONSREGLER

Nya regler och rekommendationer angående vaccination mot hästinfluensa. Gäller från 1 juni 2019.

I första hand gäller det hästar som ska grundvaccineras.

Den tidigare vaccinationsregeln om 7 dagar innan start gäller fortsatt. Grundvaccination – nu inom 56 dagar.

I samband med grundvaccination ska den andra vaccinationen (B-vaccination) göras inom 56 dagar, mot tidigare 92 dagar, och den tredje vaccinationen (C-vaccination) ske inom 180 dagar, mot tidigare 365 dagar.

Regeln omfattar alla hästar som påbörjar en grundvaccination som föl och unghästar, eller hästar som inte vaccinerats på över ett år och måste börja om med grundvaccination. Hästar som har den hittills gällande grundvaccination kan fortsätta tävla som tidigare.

A) 1:a grundvaccination (föl vid c:a 5-6 månaders ålder)

B) 2:a grundvaccination efter c:a 6 veckor (4-8 veckor)

C) 3:e grundvaccination efter c:a 6 månader (3-6 månader)

D) 1:a revaccination rekommenderas efter 6 månader för hästar under 4 års ålder, för aktivt tävlande hästar samt vid influensautbrott

Ny rekommendation – revaccination var sjätte månad

Minsta intervallet för revaccination enligt TR är som tidigare en gång per år, men en stark rekommendation är att revaccinera var sjätte månad. Detta gäller förutom enligt D) ovan – även hästar och ponnyer som förflyttas ofta, inte bara för tävling utan även träning eller annan aktivitet.

ISOLERING VID SJUKDOM

Stall med sjuka hästar ska omedelbart isoleras. Isoleringen bör hållas minst tre, helst fyra veckor efter sista symptom (feber, hosta, näsflöde, neurologiska symptom). Isolera ett kastande sto över första brunst. Risken för smittspridning anses liten om stoet betäcks på andra brunst efter kastning.

Läs mer om sjukdomarna och bland annat om hur man isolerar och rengör vid smittsamma sjukdomar hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt:

https://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *