Svenska teamet VM-laddade i Tryon

I början av våren var ett team från Svenska Ridsportförbundet på plats i Tryon, USA, för att kolla in tävlingsplatsen för samlade Ryttar-VM 11-23 september 2018.

– Jag tror att det blir jättebra. Det är en väldigt trevlig anläggning som är lättillgänglig och smart byggd, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning, som var på plats tillsammans med fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff och förbundets hoppchef, tillika ”Chef de Mission” under VM, Annika Ersgård.

Nu riktas ridsportvärldens blickar mot lilla orten Tryon i när världsmästare ska koras i åtta olika ridsportgrenar: Hoppning, dressyr, paradressyr, fälttävlan, distansritt, körning, voltige och reining.

Senast Ryttar-VM, World Equestrian Games, hölls i USA var 2010 då mästerskapet arrangerades i Lexington, Kentucky. Däremellan har franska Caen i Normandie varit värd, år 2014.

Tryon ligger i delstaten North Carolina precis nedanför bergskedjan Blue Ridge Mountains. Närmaste stora stad är Charlotte med en halv miljon invånare.

Tryon International Equestrian Center öppnade 2014 och innehåller i dag tolv ridbanor, fler än 1 200 permanenta boxar, restauranger, affärer och flera olika boendealternativ.

Anläggningen har dessutom utökats inför VM med fler boenden på plats, arenor, läktare, presscenter, VIP-avdelningar med mera.

Störst fokus ligger är på hästarnas välmående och på anläggningen finns fina stallar och fläktsystem för ett behagligt klimat. Under september ligger temperaturen mitt på dagen vanligtvis runt 25 grader.

– Våra hästar kommer att bo jättebra. Det är luftiga stallar och det finns en fläkt i varje box, säger Annika Ersgård.

North Carolina drabbas från och till av orkaner, men då är det kustremsan som brukar vara utsatt. Under stormen Irma som drabbade Florida i höstas fungerade Tryon International Equestrian Center som en säker evakueringsplats.

– Tryon ligger långt från kusten så det ska inte behöva vara något problem med stormar, säger Annika Ersgård, Sveriges Chef de Mission, det vill säga helhetsansvarig för svenska truppen under VM.

I våras hölls en testtävling av terrängbanan. Testtävlingens trestjärniga bana byggdes nämligen på samma plats och av samma banbyggare, brittiska Mark Phillips, som under kommande VM.

– Terrängbanan är väldigt bra. Delar av den ligger på en gammal golfbana och det är väldigt fint där, säger den svenska förbundskaptenen som tror att hästarna kommer att trivas fint på banan:

– Det är mycket sand i underlaget och vädret i Tryon i september motsvarar förhoppningsvis en fin svensk sommardag.

Fredrik Bergendorff känner väl till banbyggaren Mark Phillips.

– Han är väldigt kunnig och har lång erfarenhet. Han bygger den trestjärniga banan under FEI Nations Cup i Italien nästa vecka dit vi skickar tre ryttare.

Som förbundskapten är det värdefullt att kunna närvara vid en testtävling menar Bergendorff.

– Det är jätteviktigt för mig att kunna ta reda på och veta var allt finns, hur man tar sig emellan boende och tävlingsplatser, hur lång tid det tar att skritta från framridningen till tävlingsbanan, var foder och utrustning förvaras, hur hästskötarna bor, med mera.

– Om ryttarna vet allt sådant i förväg kan de koncentrera sig på att tävla.

Henrik Ankarcrona håller med om vikten av att kunna vara på plats innan det blir mästerskapsdags.

– Det känns väldigt viktigt att veta vad vi har att förvänta oss. Det gäller att skapa sig en målbild och jag som ledare vill inte ha några överraskningar på plats.

Vad gäller ryttarna så ser upplägget olika ut beroende på person.

– En del vill inte tänka så långt framåt, medan en del andra vill ha mycket information. För mig gäller det att serva dem på bästa sätt, de ska inte behöva tänka på det praktiska. Där har vi i stället mycket dialog med hästskötarna, säger Henrik Ankarcrona.

Hästarna kommer successivt att landa i den lilla staden Greenville, en knapp timme från Tryon.

– Vi har veterinärer som flyger med våra hästar. Vi planerar också för att några hästskötare flyger över så att de finns på plats när hästarna landar. Jag kommer själv att vara på plats innan de första hästarna landar för att hjälpa till med praktiska saker, berättar Annika Ersgård.

Departure of the horses for Tryon WEG
Liege Airport – Belgium 2018
Photo FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans
02/09/2018

Departure of the horses for Tryon WEG
Belgium
Photo FEI/Hippo Foto – Dirk Caremans
01/09/2018

Hästarna behöver sedan stå i karantän i 48 timmar.

– Det finns ett karantänsstall på plats på anläggningen så hästarna får komma direkt dit.

 

Ryttar-VM 2018 kommer att vara det åttonde samlade Ryttar-VM som anordnas av FEI. För de tre olympiska grenarna är världsmästerskapen den första möjligheten att kvalificera sig till OS 2020 i Tokyo. 27 grenar i åtta sporter.

Ansökningsprocessen för 2018 års Ryttar-VM började 2011 med en första kandidatfas, där åtta nationer uttryckte sitt intresse, men endast fem av dem blev officiella kandidater under 2012. Australien, Ryssland och Sverige drog tillbaka sina kandidaturer före den officiella kandidatfasen avslutades, medan Rabat, Bromont, Budapest, Wien och Wellington gick vidare med sina kandidatur. Under 2013 så hoppade fyra av de fem kandidaterna av och lämnade Bromont som ensam kandidat. Då Bromonts kandidatur bedömdes sakna tillräckligt ekonomiskt stöd beslutade FEI att återuppta kandidatfasen.[2] I den andra omgången så kandiderade Bromont, Wellington, Lexington och Storbritannien.[3] Wellington och Storbritannien hoppade av snabbt och lämnade Lexington och Bromont kvar som kandidater. Tillslut tilldelades Bromont värdskapet den 9 juni 2014.[4] Bromont drog sig tillbaka från värdskapet i 2016, eftersom det ekonomiska stödet inte var säkrat.[5] Efter Bromonts avhopp så uttryckte Šamorín, Slovakien och Tryon, North Carolina sitt intresse för att vara värd för evenemanget. Tryon tilldelades spelen den 3 november 2016.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *