En av Kentaurs största favoriter inom hoppningen är Elizabeth ”Beezie” Madden, amerikanskan som vunnit världscupen, vunnit VM-silver, tagit OS-brons individuellt och vunnit guld och silver i lag i OS. I första omgången av världscupfinalen visade hon sin storhet och segrade i tidshoppningen med Breitling LS – med nästan en sekund till godo på tvåan Daniel Deusser. Beezie är också mycket riktigt känd för att vara världens kanske snabbaste ryttare. I andra omgången vann hon igen och har nu en stabil ledning!

Hon fick sin första ponny i julklapp när hon var liten. Hennes föräldrar ägde en hästgård i Wisconsin. Beezie, BZ, var den första kvinnan som vann en miljon dollar i prispengar inom hästhoppningen. År 2004 blev hon den första kvinnan och den första amerikanska ryttaren som nådde topp tre på världsrankingen.
Tillsammans med sin man John driver hon John Madden Sales, i Cazenovia, New York.
Bland hennes bästa hästar genom tiderna finns bland andra Simon, som hon vann världscupfinalen i Göteborg med 2013 och Cortes, som hon bland mycket annat vann VM-silver med.

Men allra gladast är vi förstås över att Henrik von Eckerman och Mary Lou utmanar Beezie på andra plats inför nästa omgång och Douglas Lindelöw delar fjärdeplatsen med Olivier Philippaerts och McLain Ward. Sverige har aldrig haft det här läget i en världscupfinal. Det är nu otroligt spännande inför söndagens avslutande rundor!

Foto: FEI/Liz Gregg.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *