På väg mot VM-distansen. Nu är de igång!

Dags för distansritt över 16 mil under Ryttar-VM i Tryon, North Carolina, USA.
– För vårt lag handlar det i första hand om att hästarna ska må bra före, under och efter ritten, säger landslagsveterinär Maria Svensson.

Hon får medhåll av både ryttartrion Elin Joelsson, Annelie Eriksson och Yvonne Ekelund och förbundskapten Leonard Liesens. Han kommer direkt från ett möte mellan nationernas förbundskaptener.

– Vi sänkte snitthastigheten från 14 kilometer i timmen till tolv, berättade han.

Dessutom kortas tiden från 20 minuter till 15 för att sänka pulsen till 60 slag/minut från att hästarna kommer in i veterinärgrinden. Pulsen har tidigare fått vara 64 slag/minut.

– Det är bra, för hästar som inte kommer tillräckligt snabbt ner i puls har inte kondition att fortsätta, menade landslagsveterinär Mia Svensson.

Banan kan dessutom bli krävande om det regnar mycket. Den röda sanden blir till röd klabbig lervälling.

– Mitt mål är att både hästar och ryttare ska vara säkra och hästarnas välfärd är prio ett, fortsätter Mia Svensson.

Väderprognoserna spådde regn under tisdagen. Men det har inte nått in över Tryon än. Ryttartrion laddar med mat, troligen pasta och mycket dryck. Allt för att komma upp i vikt. Före start går ryttaren till invigning och måste med utrustning väga 75 kilo. Tilläggsvikten fördelas med till exempel en viktgelépadd.

Tränset är speciellt och går att stoppa rakt ner i en hink vatten och bettet går snabbt att kopplas loss. Hästen ska kunna äta under uppehållet i veterinärgrinden. Alla risker för skavsår på vare sig häst eller ryttare minimeras.

– Lite skav blir det alltid på oss ryttare. Men det får vi ta, menar Elin Joelsson.

Dessutom rider ryttarna i speciella stigbyglar som gör att det blir säkrare att rida i en gymnastiksko.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *