MOT STRÖMMEN, Vi möter den tidigare landslagsryttarinnan och numera entreprenören på hennes Grevlunda i Skåne.  Av Hobert&Krupa Styling & Make-up Peder Bagewitz 

Hon är rebellen från Stockholm som hoppade av åttan i högstadiet. Med en omsättning på 28 miljoner i sitt företag är Lisen Bratt Fredricson i dag en av svensk ridsports vassaste affärskvinnor.

– Framgången handlar om att aldrig se sig själv som ett offer.

 

Första gången jag ser Lisen är i TV-programmet Ryttareliten. Här glider Lisen Bratt Fredricson runt i ett par spegelblanka Ray-bans och ser omåttligt cool ut.  Detta, ska påpekas, i sammanhang där hudvård oftast är lika med Helosan-salva.

– Jag tycker om att sticka ut. Det kan snarare boosta mig att provocera lite och särskilt när det gäller andra kvinnor. I vår bransch finns det så mycket regler om hur man ska vara och inte vara. Jag har nog alltid varit sådan. Hela tiden ”tvärtom”, säger Lisen Bratt Fredricsson.

Intresset för att gå mot strömmen verkar vara något som generellt sett gör Lisen Bratt Fredricsons liv lite roligare liv än alla andras. Många gånger träder det i kraft under sådana sammanhang då hon följer med maken Peder Fredricson ut på hans tävlingar runt om i världen. Många är de som slänger ilskna blickar på Lisen, hennes kaxiga klädval och den lite dekadenta rockstarattityden hon för sig med.

– Jag möts ofta av kommentarer från andra kvinnor som tycker att jag borde stanna hemma med barnen, skrattar Lisen. Men avundsjuka tar jag med ro. För mig är det en självklarhet att följa med Peder så ofta jag kan.

Och denne Peder det är alltså Peder Fredricson. Elitryttaren, förhoppningsvis OS-i-Rio 2016-tävlaren, konstnären och vin-designern.

Deras fjorton år långa äktenskap beskriver Lisen som ett roddbåtslandslag.

När han släpper taget tar hon vid. Och vice versa.

– Jag skulle ge alla par som vill ha ett långlivat äktenskap det rådet, nickar Lisen. Att starta ett företag ihop. Det är fantastiskt.

Samhörigheten som inbegriper när man arbetar mot samma vision som sin partner är obeskrivlig tycker Lisen. Och att dela varandras världar till vardags gör ju att man kommer varandra så mycket närmre.

Men hur kändes det egentligen att behöva lägga sin egen karriär på hyllan? Jag menar, till förmån för hennes as-framgångsrike, skitsnygge och H&M-sponsrade makes skull kunde det väl inte vara helt enkelt att sluta?

– Ha ha, skrattar Lisen högt åt det som anstår sig vara årets mest verklighetsbefriade missuppfattning.

– Jag slutade med ridningen på grund av mitt intresse för affärer. När jag började komma på mig själv med en iphone i handen och dagens aktiebörser under ridturerna kände jag väl att det kanske var dags att lägga av. Att hålla sig på toppnivå inom ridning kräver ett enormt fokus. Det ville jag istället rikta mot vårt företag.

Lisens nya huvuduppgift blev därmed att driva parets gemensamma imperium Grevlundagården till nya dimensioner.

 

Ett flertal grand prix- och mästerskapshästsförsäljningar senare kan man väl bedöma det beslutet som rätt väl fattat.

– I dag upptäcker, köper och tränar vi talangfulla hopphästar som vi säljer vidare till hela världen, berättar Lisen om sin verksamhet.

Och på fyra års tid har Grevlundagården slagit skandinaviskt försäljningsrekord med hela 28 miljoner i årlig omsättning.

– Min fru är en extremt kompetent entreprenör, berättar Peder om sin hustru.

– Dessutom är hon mycket bättre på att göra affärer än jag. Vi är många runt omkring henne som gång på gång förundras över vilken kapacitet hon besitter.

Och om man gillar att bestämma så är hon helt fel person att vara gift med, tillägger han.

Men så är det ju det som ger Lisen en sådan karaktär menar Peder; hennes kompromisslösa vilja att få saker och ting gjorda som hon vill.

Tillfällen då Lisen två dagar innan deras årliga arrangemang av tävlingarna Grevlunda Grand Prix bestämmer sig för att det blivit dags att renovera om köket är väl ett utmärkt exempel på det. Eller när kylskåpet ska städas årligt rent – cirka arton
minuter och fyrtiofyra sekunder innan kvällens middagsgäster kommer och knackar på.

Jo, beslutsamheten är i allra högsta grad ett tydligt karaktärsdrag hos Lisen Bratt Fredricson och det kan man konstatera har låtit prägla hennes liv ända sedan barnsben.  Redan i högstadiet bestämde hon sig för att hoppa av skolan helt och hållet gå sin egen väg.

– Jag tyckte inte om att bli tillsagd och jag visste redan då att jag ville bli en framgångsrik ryttare, berättar Lisen.

När varken föräldrar eller skolan lyckades råda bot på den rebelliska flickan i gummistövlar som skolkade från lektionerna och istället tog pendeln till hästarna i Upplands Väsby varje dag kopplade man förtvivlat in psykologen Bengt för att reda ut hennes beteende.

Men ”Nej, vet du vad Lisen”, blev även Bengts uppfattning efter de många och långa samtal som tillsattes i samband med Lisens utredning.

”Jag tycker faktiskt att du ska göra som du vill och hoppa av skolan. Jag är övertygad om att du kommer att klara dig ändå”.

Sagt och gjort. Lisen hoppade av. Istället började hon ägna sig åt sina hästar på heltid.

Och var det någonting som omgivningen kunde urskilja så var det talang och målmedvetenhet i Lisen Bratt Fredricsons ridning.

Rebellen i gummistövlar hade snart tagit sig till elitnivå och nu, drygt tjugo år senare kan Lisen blicka tillbaka på rätt trevliga meriter:

OS i Sydney, SM och Falsterbo Horse Show för att bara nämna några.

– Jag älskar att arbeta explosivt och med processer, beskriver Lisen sig själv. Att se potential i en häst, ta fram dess kvaliteter och sedan sälja den vidare för pengar som i sin tur blir ett bra kvitto på hur väl jag har arbetat med dem.

Utvecklingen mot nya mål och att utmana sig själv är något av det bästa hon vet.

– Men visst ibland kan jag känna att det går ut över min förmåga att vara närvarande i stunden, erkänner hon. Jag vill ju hela tiden vidare och ibland har jag svårt att stanna upp.

Numera driver hon en auktionssajt, snart även en webbshop och arrangerar årliga mästerskap. Hon pratar i radio, hon skriver en blogg, hon handlar med hästar och hon underhåller cirka fyrtioniotusen-etthundrafemtio följare på Instagram.

Hur orkar man upprätthålla en sådan fart? Hon måste väl också vara människa och ha problem som alla andra?

– Jo, men jag kan bli så provocerad av kända kvinnor som ska tala ut om sådant i svensk media, muttrar Lisen. Det är i-landsproblem, fånigt, och jag tänker inte göra  sådant till en för stor del av min identitet.

Det blir tyst.

– Man kan välja om man vill slänga upp sin ångest på frukostbordet eller inte. Jag vägrar att se mig själv som ett offer.

Tillfällen kommer då Lisen åker upp till Stockholm. Då kan hon sitta och titta på alla mammorna där. De som powerwalkar runt Djurgården och har fluffigt kaffe-latteskum i muschen.

Och då kan Lisen tänka, Vad håller jag på med egentligen? Varför går jag runt ensam med en barnvagn och kämpar för att bli av med mina mammakilon på en blåsig jävla åker i Skåne när jag kunde gå runt och ha det sådär bra?

– Men så inser jag snart hur mycket jag älskar livet på landet, säger Lisen. Vyerna, havet, kvalitén med familjen och att slippa ta på sig läppstift på morgonen.

Hon kommer ju trots allt från en uppväxt i ett stort hus i naturen. Med katter, höns och egenodlade grönsaker. Kanske är det därför som hon är så omtyckt bland svenska folket. För att hon rör sig så med en elegans men i grund och botten är enkel.

”Hon förtjänar verkligen sin framgång” råder omdömena i branschen. Och det verkar på det stora hela vara den generella uppfattningen om Lisen.

– Njutning är att dricka ett gott rödvin, lyssna på bra musik eller en heldag med familjen, avrundar hon intervjun.

Snart går solen ner över slätterna kring Grevlundagården. På gårdsplanen utanför fönstret guppar en välformad hästrumpa förbi.

– Och naturligtvis, skyndar sig Lisen Bratt Fredricsson att tillägga.

– Jag njuter verkligen av att göra en riktigt bra affär.