När topphästarna blir allt dyrare börjar fler och fler snegla neråt i åldrarna. Men vågar jag köpa ett föl? Och vad behöver jag i så fall tänka på?
Av Catharina Hansson

Kyra Kyrklund sade i en intervju i Kentaur:
– Det råder brist på väl utbildade Grand Prixhästar till salu. Därför trissas priserna upp enligt regeln om utbud och efterfrågan och många hästar på toppnivå säljs för miljonbelopp i euro. Men alla dessa dyrgripar har någon gång varit unghästar och föl. Ju tidigare man köper dem desto billigare är de. Det är faktiskt utbildningen som kostar.
–Det goa med ridsport är att det föds hela tiden föl. Om du vill segla Whitbread eller om du vill köra Formel 1 kan du inte själv köpa bitarna och bygga båten eller bilen. Men du kan köpa ett föl om du har tillräckligt bra öga och kan utbilda hästen.

Tyvärr har vi kanske inte alla kompetensen att utbilda en Grand Prix-häst, men drömmen om att få ha en häst från första början är ändå stark hos många av oss.
Målet med alla hästar är förstås inte heller att de ska gå Grand Prix. Som vanlig genomsnittsryttare gäller det att rannsaka sig själv och fundera över om man vill få fram en topphäst som man kanske behöver lämna bort till ett proffs. Eller om man hellre vill ha en trevlig och hållbar fritidshäst som man själv ska utvecklas tillsammans med och kanske tävla på lägre nivå – eller inte alls.

Men oavsett vilket, så finns det några saker att tänka på och vi har samlat råden från några av de mest erfarna köparna:

• Gör noggrann research. Lägg några timmar på att verkligen läsa på om de olika hingst- och stolinjer som du är intresserad av. Börja gärna med att utgå ifrån några hästar som du gillar och som du tror passar dig. Gör sedan lite släktforskning kring dessa och undersök vad som finns på marknaden från deras linjer.

• Proffsen utgår alltid från stoets kvalitet och härstamning. Pappan kommer i andra hand. Titta lika mycket på mamman som du tittar på fölet.

• Fölen du ser kan vara födda olika tider på året. Jämför dem bara mot sin egen åldersgrupp. Det händer mycket på ett par månader – ja, även veckor.

• Titta framförallt på hur fölet för sig mer än hur det rör sig om du är på en större visning. På fölvisningar och -auktioner är det ofta väldigt spänt och fölen visar inte alltid sina rörelser som de ska. Föl som är spända och springer med svansen rakt upp visar inte sina riktiga gångarter. Försök alltid att få titta på fölet vid sidan av innan du bestämmer dig.

• De flesta är överens om att nyfikna och lite kaxigare föl brukar bli mer stabila i psyket.

• Även föl ska veterinärbesiktas innan köp. Men man gör en lite mindre undersökning, böjprov görs till exempel inte på föl.

• På auktioner som Elitfölauktionen i september får bara de finaste fölen vara med – och priserna är förstås därefter. Där hittar man föl som ska tävla på toppnivå. Men det finns några ännu hetare föl som inte kommer till auktionerna – de säljs redan när de är nyfödda. Om man har bestämt sig för att man vill ha en viss stam kan det vara idé att kontakta uppfödare direkt för att höra vad de har på gång. Ibland kan man också beställa ett föl med viss stam.

• Vad gäller exteriören är det svårt att bedöma ett föl när man inte är van. Man kan titta på några saker som är mer givna från början: hur halsen är ansatt, bogens vinkel och grundtypen – om det är en högställd eller lite längre häst.

Tips från säljaren

Vi tog ett snack med Tobias Hansson från Västra Hoby stuteri, uppfödare till några av Sveriges mest framgångsrika tävlings- och avelshästar.

Varför ska man köpa ett föl?
Ska du ha de riktigt riktigt bra hästarna så får du krypa ner i åldrarna och köpa föl. De mest attraktiva fölen kostar kanske från 100000 kronor och uppåt, men när de är utbildade så är de värda miljoner. Men du måste se till att det får en optimal uppväxt och utbildning.

Vad ska man se upp för?
– Det finns stora risker med att köpa föl, det händer väldigt mycket under de första året. Köper man från en seriös uppfödare och fölet står kvar där, så är chansen större att allt går bra. Vissa av de som köper föl av mig väljer att ha dem kvar här till två års ålder och tar sedan hem dem efter betet. Då får fölet gå kvar i gruppen och utvecklas korrekt. Unghästar behöver busa med varandra.

Var ska jag leta när jag köper ett föl?
– Jag förespråkar att man ska köpa en svensk häst. Det finns en trygghet i det, här finns seriösa uppfödare och fölen har gått i flock. I övriga Europa har fölen inte fått vara ute lika mycket.
– Man kan fråga runt i sitt nätverk och kontakta uppfödare. Många föl säljs redan när de föds. Ofta kan man köpa direkt av uppfödaren utan provision. På höstens fölauktion brukar några av de bästa fölen säljas. Sedan kan man även besöka fölvisningar och fölchampionat. Titta på ett helt gäng föl, kanske med samma stam.
– Jag får beställningar ibland, då köper man option i ett föl när det tillverkas.

VAD ska jag leta efter?
– För det första ska du leta hos sig själv – vad är det för häst jag vill ha i framtiden? Är det till mig själv eller ska någon annan rida och tävla den? Vilket temperament, vilken modell söker jag?

HUR ska jag tänka?
–Om du inte kan så mycket själv så hade jag verkligen rekommenderat en fölbedömning, där får de ett skriftligt omdöme (som ägaren visserligen inte måste lämna ut) och ett muntligt som alla kan höra. Åk runt och kika, även på fölchampionat.
– Det viktigaste är att fölet är exteriört korrekt. Det ska ha en tilltalande modell och är det gångartshäst så ska det självklart ha en trevlig gång.
–Själv är jag väldigt ärlig när det kommer en fölköpare till mig – det här blir en topphäst, det här blir en lagomhäst. Jag vill ge en bra varudeklaration från början. Sedan är det ju omöjligt att veta vad som händer om tio år.

Vad ska jag SE UPP för?
– Se upp för såna som föder upp ett föl, unghästar ska gå i grupp och ha det bra. De ska ha fått den här sociala träningen. Leta efter etablerade uppfödare, det finns många i Sverige – vi har i princip ekologisk uppfödning här .

NÄR ska jag köpa?
– De bästa fölen går väldigt tidigt, jag säljer ofta mina bästa när de är en månad gamla. Du kan köpa hela året. Men när det är tre månader gammalt ser man ganska bra vad det är, då är fölet ganska utvecklat. Fölen som är födda i mars säljs ofta inte på auktionen, för då är de redan unghästar, de som säljs på auktionen är oftare födda maj.
Är det hästbrist eller köparens marknad?
– Det finns en jättebrist på bra hästar i hela Europa. Man avlar mindre samtidigt som det finns en allt större grupp tävlingsryttare på allt högre nivå, både här och i övriga Europa.

3 är en magisk siffra.

Ett gammalt talesätt lyder att
man ska titta på föl när de är
3 dagar, 3 veckor, 3 månader
eller 3 år gamla – då ser man
allra tydligast hur de kommer
att bli som vuxna. Däremellan
kan de växa lite på
härsan och tvärsan när de
drar iväg i små tillväxthopp.
Man brukar också säga att
föl som är vackra hela uppväxten
brukar bli för små,
de har inte tillräckligt starka
tillväxtperioder.