Dressyrryttaren Carl Hedin och fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål bjöd på en underhållande och tänkvärd clinic med både dressyr, hoppning, fälttävlan – och en liten tävling i snyggast uppsittning.
Clinicen var också en ”pre-launch” av Horse & Pony Youth Club, en ny community för unga.
Några tips som vi tog med oss från clinicen:
Carl Hedin
– Ta inte bort hästens energi, du ska bara kunna kontrollera den.
– Rid fram lika noggrant på tävling som på träning, sitt inte upp och tro att allt ska se perfekt ut direkt.– Glöm inte att dra sadelgjorden, tänk dig själv att bära runt på en ryggsäck som sitter för löst.
– Kläm inte med skänklarna, då kan inte hästen röra sig lika bra.
– Tån ska inte peka utåt. Vrid den framåt, skänkla i första hand med insidan av skänkeln.
Ludwig Svennerstål
– En jämn galopp är viktig, håll samma rytm.
– I fälttävlan är det viktigt att hitta rätt linje och ha en rak häst i anridningen, särskilt mot smalhinder. Men det är viktigt i all ridning!
– En bra fälttävlanssits är lite djupare än hoppsitsen, hälarna ska ner ordentligt och Ludde visar hur man kan göra en brygga där man lägger tygeln över hästens manke i ett grepp med båda händerna, som ger stöd. Man ska låta hästen hoppa och följa efter själv, inte tvärtom.

Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål höll clinic på sin gamla hemmaklubb Stora Wäsby tillsammans med dressyrryttaren Carl Hedin från Borås. Konferencier var Horse and Pony Youth Clubs Sara Silfverberg och banan sköttes av gruppen ”Killar som rider”.

Ekipagen som deltog på clinicen fick både rida dressyr för Carl och hoppa för Ludde.

Communityn Killar som rider finns på facebook fb.com/killarsomrider/

Sara Silfverberg berättade om Horse and Pony Youth Club, som smyglanserades i samband med clinicen.

Med handklappningar hetsade publiken dressyrryttaren Carl Hedin (till höger) att hoppa över hindret som Killar som rider hade smyghöjt till 1,30. Till vänster Ludwig Svennerstål.

Ludwig Svennerstål pratade om vikten av att ha en bra linje med rak häst mot hindret, något som särskilt testas över smalhinder i fälttävlan, men är bra träning för alla hästar. Carl Hedin till vänster visar att han har sett hur fälttävlansryttare ofta rider med händerna brett isär…

Carl visade hur man får en het dressyrhäst att slappna av – eller?

Carl berättar att han försöker ha så mycket luft som möjligt mellan skänkeln och hästen, för att hästen ska kunna röra sig och inte känna sig klämd – och för att skänkeln ska få effekt när han använder den. Tån ska inte peka utåt – utan framåt.