Hon lånade mammas kamera i smyg och fyllde den med suddiga bilder på djur. Idag reser Katarzyna Okrzesik världen runt och skapar magiska bilder av hästar.
Foto Katarzyna Okrzesik Text Catharina Hansson

Varje gång hennes mamma framkallade en filmrulle, var den full av suddiga bilder på djur, mest hästar. Det var den mycket lilla Katarzyna som hade lånat kameran i smyg och varit i den närbelägna parken och fotograferat djur genom stängslet.
– När jag var tonåring fick jag min ryska analoga SLR-kamera. Det dröjde inte länge innan jag blev helt galen i att skapa bilder och jag köpte min första digitala kamera för mina sparpengar när jag fyllde 18 år.

Katarzyna kommer från en liten ort.
– Jag föddes i den lilla staden Żywiec i Polens södra bergstrakter. När jag avslutade mina studier till grafisk formgivare i Polen flyttade jag till England och bodde där i två år. Där började jag utvecklas när det gällde att fotografera hästar. Det var också där jag upptäckte rasen som skulle bli min nästa passion: tinkern. Sedan 2014 har jag rest mellan Polen, Kanada och England och andra europeiska länder.

Hästar var inte någon naturlig del av hennes uppväxt, men känslan för dem var otroligt stark.
– Hästar har varit min passion så långt jag kan minnas. Som litet barn hade jag bara sett hästar på affischer och vykort. Ingen i min familj och ingen av familjens vänner kände någon som hade hästar eller kunde hjälpa mig att lära känna dem.
– Jag var aldrig intresserad av att rida och är det fortfarande inte. Hästar fascinerar mig som mystiska, mytiska varelser. Jag är fångad av deras naturliga skönhet. För mig är de magiska djur, med majestätisk resning och kraftfullt uttryck. De väcker starka känslor inom mig och tack vare fotograferandet så har jag hittat min egen länk till dessa fantastiska djur.

Egentligen har hon inget jobb, menar hon.
– Att fotografera hästar är mitt liv. Eftersom det är min största passion kommer jag aldrig att kalla det för ”arbete”. Jag gör fotograferingar på uppdrag, men jag älskar allra mest att arbeta med mina egna projekt och resor. Jag samarbetar med flera förlag som köper mina bilder till kalendrar, böcker och andra publikationer. Jag samarbetar också med några hästmagasin där jag publicerar bilder, berättelser och artiklar.
– På sistone har jag också börjat hålla kurser för andra fotografer, även nybörjare. Jag gör flera workshops per år i flera olika länder.
– Sedan 2014 erbjuder jag också ”hästfotoresor” som är fotosafariresor helt fokuserade på hästar. På de här resorna bjuder jag in fotografer från hela världen för att upptäcka hästar i Spanien, Polen eller England. Vi gör fotosessions på nya platser varje dag. En resa kan vara tio dagar.
– Mitt favoritobjekt är alltid lite äldre hingstar. De är det bästa objektet som någon fotograf kan önska sig. Alla hingstar har olika uttryck och utseende, men alla har det gemensamt att de älskar att visa upp sig! Och tro mig, det finns ingenting med fotogeniskt i världen än en hoppande, stegrande, flashande, dansande häst med välmusklad hals och vild blick.
– Som tinkerälskare borde jag säga att just den rasen är mitt favoritobjekt, men sanning att säga så är de inte alls några lätta modeller. Eftersom de är avlade från draghästar är de lugna och skottsäkra. Det är väldigt svårt att jaga upp dem.
– Jag tror inte att någon blir förvånad, särskilt inte någon annan hästfotograf, när jag säger att de iberiska hästarna är mina favoriter. Heta, temperamentsfulla och med stark karisma, med barockform och lätta rörelser – de måste vara de bästa objekt i världen!

Hittills har katarzyna hunnit upptäcka en ganska stor del av världen, men många resor finns kvar att göra.
– Jag reser större delen av året. Mina resplaner blir mer och mer ambitiösa för varje år. Varje resa fokuserar på att upptäcka nya raser och nya länder.
Varje resa bjuder på nya utmaningar och äventyr. Ibland handlar det om att man får bensinstopp mitt ute i skogen, ibland handlar det om att korsa oländig terräng i en fårtrailer.
– Men hästfotografi handlar inte bara om hästarna. Bakom varje bild finns en massa fantastiska människor som jag har träffat på mina resor. Jag åker tillbaka och hälsar på nästan alla av dem varje år. Många av dem har blivit mina vänner för livet.

Hon har fått lära sig fotograferandets konst på egen hand.
– Jag har aldrig haft en mentor eller lärare. Jag är självlärd som fotograf och fortsätter hela tiden att utvecklas på egen hand, genom nya erfarenheter och utmaningar.
– Men det finns en som har inspirerat mig. Robert Vavras fantastiska bilder av andalusier och araber är ikoniska. Jag beundrar hans arbete, inte bara för att han har fotograferat sådana vackra hästar i perfekta omgivningar och ljusförhållandet. Jag beundrar honom inte minst därför att allt är skapat med analog utrustning.

Nu har hon äntligen blivit hästägare – och plötsligt är hon ägare till en hel hop med hästar.
– Förra året blev jag hästägare för första gången, till ett hingstföl efter min största hästkärlek, McCartney’s Highland Prince (kallad Cookie!). Det är fyra år sedan jag mötte den här fantastiska tinkerhingsten och mina engelska vänner, som är som en familj för mig, bestämde sig för att ta fram ett föl åt mig. McCartney’s Wow Factor föddes i juli 2016!
– Det gjorde att jag och min syster bestämde oss för att börja importera några tinker till Polen och börja avla på dem. Vi äger nu åtta hästar på vår lilla gård som heter Podolin Stud. Rasen är helt ny för Polen, så vi arbetar med att marknadsföra och göra den känd i landet.
– Mina närmaste planer är att skapa min första egna fotobok. Jag vill också besöka några mer okända och lite mer exotiska länder för att fotografera. Jag har även en del mer ambitiösa planer, men dem håller jag hemliga så att jag kan få överraska världen en dag!

 

Spara

Spara

ANNONS