DNA-test, elektronisk övervakning , 3D-printade hästskor och en intelligent sadel. Från att ha varit en ganska konservativ bransch där det mesta har sett ut som det alltid har gjort, så haglar det nu nya innovationer i hästvärlden.
Av Catharina Hansson

Med en mjukvara som analyserar hoven och hästens rörelser kan man nu helt enkelt 3D-printa den perfekta, superanpassade hästskon. Företaget CSIRO i Australien hoppas att hovslagare över hela världen nu ska börja använda deras teknik, inte minst för hästar med hovproblem och skador.

 

I USA har man börjat använda drönare för att övervaka landets vildhästar. Drönarna kan flyga på så pass hög höjd att de inte stör hästarna. Flera olika företag arbetar också med att ta fram mjukvara som ska kunna användas för att analysera hästars rörelse genom drönarövervakning. Programvaran ska kunna varna om hästarna visar tecken på skada eller sjukdom.

Programvara som ska övervaka hästar är annars hett – i flera olika utföranden. I Sverige finns två offensiva företag som jobbar med just detta. Videquus AB grundades i februari 2016 efter att ha vunnit en affärsutvecklingstävling och fått bidrag från Almi. Videquus drivs bland annat av Marianne Lilja Wittbom, som tidigare var VD på Flyinge under flera år.

Med deras app som kopplas till en intelligent kamera kan man upptäcka avvikande rörelsemönster. Ett larm skickas direkt till din telefon. Systemet består av en smart kamera, en router och en app. Kameran innehåller programvara som laddats med data om hästars beteende. Vid större avvikelser går larmet till ägarens mobil – om hästen till exempel fastnar, visar tecken på kolik eller rör sig på ett sätt som kan leda till skador eller tyder på skador.

Varje morgon får man en lägesrapport – har hästen rört sig mer än vanligt, har något avvikande hänt? Med hjälp av sparade filmklipp kan man också gå in och se hur hästen haft det under natten. Filmerna kan man också skicka till sin veterinär om man vill kolla upp något.

Hoofstep AB är ett annat nytt, svenskt bolag som satsar på övervakning. Även här handlar det om att upptäcka indikationer på kolik, hälta, stress eller fölning. I stället för en kamera har man här en sensor fäst i en grimma, som samlar in data om hästens beteende. En databas tolkar avvikelser från hästens normala rörelser och beteendemönster. Dessa redovisas direkt till ägaren via en app, så att man kan agera omedelbart. Hittills har man betatestat prototypen och är nu på väg att lansera lösningen officiellt.

Pharmalight är ett svenskt företag som arbetar mycket med olika metoder för att behandla exempelvis smärttillstånd, sår, svullnader, inflammationer och stela muskler.
Deras huvudprodukt har länge varit ljusbehandling, men numera har man även magnettäcken, keramisk textil och en mängd andra produkter i sortimentet. En spännande nyhet är en behandling som även ska vara verksam mot resistenta bakterier. Det är kanske något som även skulle kunna revolutionera humanvården!

Sadeltillverkaren Voltaire har utvecklat den första ”smarta sadeln”. Blue Wing Saddle samlar in information om hela ridpasset med chip som sitter i sadeln. Både sådant som hur mycket man har ridit i varje gångart och riktning, men också om hur symmetriskt hästen har rört sig.

Sjöhagen lanserade för en tid sedan ett DNA-test för hästar. Det har väckt stort intresse. Genom att topsa hästen, alltså samla saliv på samma sätt som vid ett DNA-test för människa, och skicka in till ett laboratorium, kan man få veta massor om sin häst. Analysen kompletteras med individuella råd för näring, utfodring, träning, medicinering, avel, prestation och storleksförutsägelse. Med tillägg kan man också testa hästen för vissa sjukdomar.

Men i denna nya ljusa framtid av hitech-stall och magiska manicker i en värld med självkörande bilar och artificiell intelligens känns det samtidigt lite skönt att hästen förblir sig lik. För en värld med självkörande hästar eller fyrbenta ridbara robotar – det vill vi kanske inte ha?

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *