Full beredskap för oväder under VM

Vi pratar ofta om väder och vind, men i Tryon kan det bli blodigt allvar. Och av lite andra orsaker än de alldagliga. Orkanen Florence kan dra in.

– Vi får ständig information och uppdatering, berättar Annika Ersgård, Chef de Mission, överledare för svenska truppen och fortsätter:

– Orkanen väntas dra in mot östkusten under torsdagen sen eftermiddag. Enligt nuvarande prognos går den på en mer nordöstlig riktning än direkt mot Tryon.

Dessutom finns en metrologisk station alldeles nära tävlingsplatsen som följer utvecklingen. Stallar och övriga byggnader ska stå emot vindar på 144 kilometer i timmen.

– Hästar har flyttas till de här stallarna vid andra tidigare oväder, berättar Annika.

Bland annat vid orkanen Irma. Blir det oväder flyttas alla hästar in i permanenta stallar. Extra generatorer ska försörja området med el.

– Vi kommer att ha en person från förbundet i respektive stall, som ska hjälpa till, berättar Annika Ersgård.

Allt som kan flyga omkring plockas ner, som flaggor och tillfälliga staket. Dessutom läggs det ut länspumpar för att hålla undan vattnet.

FEI, internationella förbundet, och anläggningen Tryon Equestrian Center kallade till en presskonferens med anledning av ovädret som är på väg. Sharon Decker vd för Tryon Equestrian Center:

– Vi är 500 kilometer från den zon där folk ska kunna evakueras snabbt.

– Vi räknar med regn. Men vinden brukar inte bli så hård eftersom det är ett kuperat område. Vi skyddas av två bergskedjor.

På anläggningen finns också säkra lokaler under marknivå dit ryttare, hästskötare och publik snabbt kan flyttas.

– Vi håller också ständig kontakt med meteorolog, sa Decker.

Flygförbindelserna både för hästar som ska till VM och ska ifrån Tryon uppdateras tillsammans med speditionsföretaget. Sabrina Ibanez, FEI:s generalsekreterare svarade på sportsliga frågor. Då handlade det främst om lördagens terräng i fälttävlan.

– Vi kan korta banan och vi kan även flytta fram starten någon dag, sa hon.

Tryon har ofta tuffa regn. Men det kan bli svårt med biltransporter på låg mark. Under måndagen drog ett åskoväder in. Arenorna rensades på nolltid från hästar, ryttare och medhjälpare.

– Det känns bra att arrangören inte tar de minsta risker, sa svenska dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén.

FOTO: Eric KNOLL. Jeux Olympiques de Rio 2016. Olympic Games Rio 2016. Dressage. Finale individuelle Free Style.
Dorothee SCHNEIDER (GER). SHOWTIME FRH

Dressyrryttaren Patrik Kittel har även han berättat om situationen för SVT:

– Det är klart att det inte är optimalt. Samtidigt säger de att den inte ska komma så här långt in. Det vi nog är mer oroliga för är att det kan bli väldigt mycket regn. Då blir det svårt att tävla och det kan bli att man får skjuta på tävlingen.

DRESSAGE GRAND PRIX
GER WERTH Isabel

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *