Med tiden har Lisen Bratt Fredricson blivit en av de ledande entreprenörerna i hästbranschen i Sverige – men också internationellt.

Hon har ett exceptionellt öga för hopptalanger och har utvecklat och sålt topphästar som Meredith Michaels Beerbaums mästerskapshäst Fibonacci (SWB som förr hette Fendi, e For Feeling x Corland).  Eller hästen som Lisen red i OS 2012, Matrix (SWB valack e Cardento x Maximus), som såldes till José Maria Larocca i Argentina.

Hon är grundare och aktieägare i Swedish Select Horse Sales som nyligen höll sin tionde årliga för treårigar hopphästar i Flyinge. Vid årets auktion var det försäljningsrekord med 32 hästar som såldes till ett snittpris av 21 500 euro. Den totala omsättningen var 584 000 euro och toppbudet var nästan 50 000 Euro.

Tillsammans med Henrik Johnsson grundade också Lisen Bratt Fredricson Ryttargalan, som hon sålde till Svenska Ridsportförbundet för några år sedan och som nu firar tioårsjubileum.

Hon har nyligen varit med och lanserat saluhästsajten hästmarknad.se, och nästa år ska e-handelssajten Get the Gallop lanseras. Sajten driver hon tillsammans med Caroline Kanekrans, som är vd och Louise Hamilton och eventuellt kan de också få riskkapital med på tåget.

Med sin make Peder Fredricson driver Lisen Grevlunda, med upp till tio anställda och 25–30 hopphästar.

Peder är konstnär och grafisk designer; bland mycket annat har han designat FEI:s symboler för de olika ridsportgrenarna. Men just nu fokuserar han till hundra procent på ridningen och hästarna. (Så alla ni i hästbranschen som bara sitter och väntar på att loggan ska bli klar innan ni lanserar sajten eller köper den där annonsen i Kentaur – kör ändå! ) Och Peder har aldrig riktigt varit involverad i Lisens affärstransaktioner, även om Lisen ser honom som ett mycket bra bollplank.

– Han stöttar väldigt bra och är en fantastisk lyssnare. Att driva företag tillsammans är en bra grund för ett äktenskap, jag rekommenderar det verkligen, säger Lisen.

Huvudparten av de hästar man utvecklar ägs av företaget, ibland med delägare och investerare. De flesta av hästarna är till salu om priset är det rätta. Men inte Peders topphästar, som alla sedan en lång tid tillbaka ägs eller delägs i ett nära samarbete med sponsorerna Astrid Ohlin (som äger till exempel H&M Sibon) och Stall Arch (bland andra H&M All In).

– De ser inte det här som investeringar. Deras mål är att utveckla bra hästar och stötta Peder. Vi har verkligen helt fantastiska hästägare. Det är viktigt att ta hand om förhållandet och att skriva bra kontrakt. Ett bra råd där är att man ska tänka att man alltid skulle kunna byta plats med varandra.

För två år sedan kungjorde Lisen att hon skulle göra avbrott i sin tävlingskarriär och utveckla familjeföretaget. Men först utvecklade hon själva familjen – tredje sonen Bill föddes ett år senare. Detta hejdade dock inte hennes entreprenörsanda – tvärt om.

– När jag var gravid och uttråkad kom det nya idéer hela tiden. Tidigare, när jag red och tävlade, hade jag inte den tiden.

Grunden till Grevlunda-imperiet är hästar som Casanova. Han reds i OS i Sydney år 2000, och såldes direkt efter OS för en summa som gjorde det möjligt att köpa gården Grevlunda med vad som kanske är Sveriges vackraste läge, högt över havet och Kiviks äppellundar. Pengarna räckte också till att förvandla den gamla nedgångna gården till en modern ridanläggning med ett vackert stall i fina material. Kanske var det den affären som gav Lisen mersmak för affärer.

– Men affären i sig är bara en snabb adrenalinkick. Vad som driver mig i vardagen är processen, att hitta talanger och komma på idéer som man arbetar med för att få dem att bli verklighet.

När vi ändå pratar om adrenalin, att köpa och sälja hästar är inte en riskfri business. Hur mycket av en risktagare är Lisen? Och hur mycket analytiker?

– Jag är rätt splittrad på det sättet. Jag går på magkänslan för det mesta och är inte så analytisk som jag skulle vilja vara. Men det är sällan jag tar vilda chanser. Jag har gjort det några gånger och då mår jag dåligt ett tag. Men jag litar på min magkänsla mer och mer. Jag tror det är erfarenheten som spelar in i det.

Men det finns inga garantier. Att det inte går att förutsäga hur det ska sluta när man investerar i hästar visar sig i det öde som mötte otroligt talangfulla Canvas Plus. Lisen köpte den femåriga hingsten år 2013; en häst som alla spådde en lysande karriär både på banan och i aveln. Men tidigt under 2014 hade han dött, efter månader av operationer och behandlingar.

– Det finns inga försäkringar som täcker värdet på hästar som de här. Du måste ta hela risken själv.

Med tanke på att salupriserna på topphästar har skenat under senare år innebär det stort risktagande att handla med hästar. Efter ett årtionde med ökande priser slog den ekonomiska krisen år 2008 hårt mot hästmarknaden.

I dag är det köparens marknad, säljarna tvingas ta tillbaka sina hästar eller sälja till pinsamt rabatterade priser. Konflikter går allt oftare till domstol, även när det gäller hästar i 100 000-kronorsklassen.

– Det finns större risk för konflikter när du säljer hästar i den prisnivån, förklarar Lisen. När det gäller hästarna som vi jobbar med är både säljare och köpare medvetna om processerna och känner varandra. Vi har ett rykte att bevara och förhållanden att vårda.

I den värld där Lisen jobbar har finanskrisen gått obemärkt  förbi och även om hon nyligen sålt sina topphästar finns det många talanger för framtiden i stallet. En framtid som är så ljus att hennes Ray-Bans kan vara  bra att ha även efter den här fotograferingen.

– Priserna går rakt upp just nu. Det finns så många nya tävlingar och sporten har vuxit och blivit bättre på en global nivå.  Det har blivit mer professionellt, mer som Formel 1 och det finns nya länder som är med på scenen, länder i mellanöstern och Asien.

– Det är fantastiskt att möta så många människor från hela jorden, och ibland är det väldigt exotiskt. Att ha besök från Saudiarabien klädda i
dishdash och agal – när det är minus 30 grader i Sverige…

– Just nu är efterfrågan på topphästar, mästerskapshästar, på sin absoluta topp. Det är många som måste hinna hitta en häst nu genast för att få vara med i OS nästa år – innan årsskiftet, så säger reglerna. Hästar på den absoluta toppnivån säljs för fem till sex miljoner euro. För bland alla hästar som tävlar 1,50 är det kanske en på hundra som kan ta sig till OS. Även åtta- till nioåringarna säljs för stora summor. Och hösten är alltid en årstid då ryttare startar om och letar nya talanger.

Att starta om Lisens egen hoppkarriär är alltid uppe på bordet, men än har det inte hänt. När Lisen red förra veckan åkte hon i backen.

– Jag fick en sträckning, så nu måste comebacken vänta.

Lisen låter ganska nöjd med det och vi har på känn att hon kommer att ha fullt upp ändå. Vi kan nog förvänta oss mer affärsidéer och fler hopptalanger inom en mycket snar framtid.