Bindväven – en allt hetare hälsofaktor

Bindvävsmassage för hästar är en behandlingsform
som blivit alltmer uppmärksammad på senare tid.

AV MARIA NORD FOTO CATHARINA HANSSON

DE VITA, BLANKA hinnorna som du kanske skär bort från en stor oxfilé är bindväv, fascia. Bindväven består av elastin och kollagenfibrer, ingjutna i en geléliknande form. Hästens, såväl som människans kropp är helt innesluten i bindväv, varje muskel, ben, organ, blodkärl och ligament. Bindväven är som en tredimensionell, elastisk väv som löper genom hela kroppen. Muskelcellerna ligger i buntar som hålls samman av tunn bindväv. Buntarna bildar hela muskler som sedan omsluts av lite tjockare bindväv. Och musklerna mynnar ut i senor som består av stram bindväv. Vid fästena på skelettet flätas senans bindväv in i benvävnaden och får en mycket stark förankring.

Den omslutande bindväven håller samman, stödjer och fungerar som ett skydd i kroppen. Den skyddar även mot främmande partiklar och man kan på så sått säga att den också är en del av immunförsvaret.

MEN NÄR BINDVÄVEN SKADAS kan den förlora sin elasticitet och orsaka stelhet, smärta, rörelsefel och snedheter. Hästen kan få problem med balansen, få svårt att samla sig, få ont i ryggen, få ömma muskler och psykisk obalans. Snedheten och stelheten kan även orsaka hältor och skador. Om bindväven skadas blir den inflammerad och smärtar. Under läkningsprocessen kan den tjockna, stelna och hindra rörlighet och smidighet i kroppen. Blodcirkulationen försämras och även nerver kan påverkas. En frisk bindväv är hal och glatt, men en skadad bindväv glider inte mjukt utan skapar friktion i kroppen.

Bindväven kan läka och återfå sin elasticitet, men det kan också bli ärrbildning i bindväven, så att den förblir stel och förtjockad. De här förtjockningarna kallas fibroser.

BINDVÄVEN KAN SKADAS genom stötar och andra yttre skador. Men den kan också skadas av långvarig fysisk ansträngning. Även långvarig stress och spänning kan skada bindväven. Obalanser och snedhet kan orsaka bindvävsskador. Men omvänt kan också bindvävsskador orsaka snedhet, obalans och hältor. Under senare år har man alltmer börjat förstå bindvävens betydelse. Bland annat kan man se att en skadad bindväv kan reducera muskelstyrkan med en tredjedel. Kraften i den förhårdnade bindväven är så stark att kroppen helt enkelt inte orkar kompensera för motståndet som den skapar.

BINDVÄVSMASSAGE kallas även neuralterapi. Den används vid reumatiska sjukdomar, vid cirkulationsbesvär, vid inflammationer och vid konstaterad stelhet i bindväven. Den kan även användas mot magkatarr, förstoppning, andra rubbningar i matsmältningsapparaten, migrän, fibromyalgi, huvudvärk eller menstruationsproblem. Precis som människor kan hästar behandlas med bindvävsmassage. Det är inte alla hästar som uppskattar det från början, då det kan ge visst obehag. Det finns lite delade meningar kring hur mycket en bindvävsmassage ska kännas. De flesta experter menar att det inte ska göra ont alls, men vissa säger att det kan svida lite. Smärta upplevs ju subjektivt och individuellt så det är svårt att säga vad som är mest korrekt.

LYMFMASSAGE brukar kallas för en variant av bindvävsmassage, men är egentligen en helt egen inriktning. Den fokuserar istället på lymfan, som består av överskottsvätska som finns mellan cellerna, och som pressas ut i början av blodomloppets kapillärer. En del av väskan sugs upp igen av kapillärerna, och en del sugs upp av lymfkärlen och bildar lymfan. Lymfan innehåller också proteiner och vita blodkroppar. Under ett dygn bildas två till fyra liter lymfa i människokroppen.

När lymfsystemet inte fungerar bra bildas fibroser i bindväven. I lymfmassagen stimuleras lymfsystemet med lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning. Med några speciella grepp kan man låsa upp ärr och fibroser. Det är en mjuk och lugnande behandling. Vetenskapliga studier från bland annat USA och Australien visar tydliga effekter av behandlingen.

DET FINNS OCKSŁ en ganska ny, svenskutvecklad behandlingsmetod som kallas djupvågsbehandling. Där använder man en maskin med vibrerande djupvågor. Maskinen skapar en pulserande vågrörelse genom kroppens mjukdelar och arbetar djupgående men samtidigt skonsamt. Behandlingen är testad och validerad av Köpenhamns Universitet och används av många kända hästprofiler, bland annat Rolf-Göran Bengtsson.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *