Belöna eller ej?

Godis – en het fråga. Ska man ge hästar godis och i så fall hur, vad och varför? Vi har studerat några olika teorier i ämnet och samlat olika perspektiv på frågan.
Av: Maria Nord.

Ska man ge hästen godis? Ja, de allra flesta gör det i alla fall.
Men den kände hästtränaren Monty Roberts menar att det är bortkastat. Enligt honom går hundar igång på godis, men inte hästar. Ett bättre sätt att belöna en häst är att klia den i pannan och berömma den, menar han. Och det finns fler än han som avråder från godis. Många menar till och med att godis gör hästar nafsiga, påträngande och rent av farliga.

Det finns en teori som menar att eftersom de svagare hästarna lämnar över sin mat till de som är högre i rang när man fodrar i hagen – så ställer du dig själv under hästen i rang när du ger den godis.
Många menar också att belöningar i form av godis distraherar hästen för mycket. Den tappar fokus och får svårt att komma tillbaka och jobba vidare om man belönar med godis mitt i ett träningspass.
Andra menar att belöningar i form av godis är ett jättebra verktyg för att träna hästar. Återigen andra säger att det är skillnad på häst från häst och att det beror på vilken personlighet hästen har.

Det finns också de som anser att godis kan vara ett bra sätt att lugna nervösa hästar. När hästen äter blir den automatiskt lugnare. Men då kan det faktiskt vara bättre att ge hästen hö och helst på marken. När hästen sänker huvudet blir den lugnare och ju mer den får tugga, desto starkare blir den lugnande effekten. Alltså hellre ett fång hö än sockerbitar – i det läget! Hästar som är lite knepiga att tränsa brukar snabbt lära sig att villigt, för att inte säga ivrigt, ta bettet om man vänjer dem vid att få en godbit samtidigt.

I en vetenskaplig studie som gjordes av forskare från University of Chester och Newcastle University fick över tusen hästägare svara på frågor om hur de skötte, tränade och utfodrade sina hästar.
Femtioåtta procent av respondenterna berättade att de brukade ge sina hästar godis. Trettiotre procent brukade ofta ge godis. Hästägarna som gav sina hästar godis svarade att hästarna brukade slicka deras händer och mjukt söka i deras fickor efter godis. Men studien visade att det inte fanns något samband om hästarna fick godis och om de nafsade och knuffades. Forskarna bakom studien såg också att det kunde finnas ett samband mellan hur hästarna fick godis. Om de fick godis oregelbundet och oförutsägbart kunde de ha en tendens att nafsa och söka mer. Om belöningarna användes mer strukturerat såg man inte det beteendet på samma sätt.

Och hör och häpna, trots alla experter som säger motsatsen, så finns det faktiskt en vetenskaplig studie som visade att hästar lärde sig snabbare när de fick en belöning än när de bara fick en klapp på halsen.

När det gäller belöningar menar man vanligtvis positiv förstärkning. En form av belöning är förstås att avlägsna tryck, till exempel genom en eftergift eller genom att minska trycket med skänkeln. Det är inte positiv förstärkning. Men en klapp, beröm med rösten, vila eller godis är alla exempel på positiva förstärkningar. Klickerträning är också en metod för positiv förstärkning.

Hästen är programmerad att äta hela tiden. Det gör att den alltid vill ha det som går att äta, men inte att den behöver det. De flesta hästar gör inte så stor skillnad på olika godsaker. Oftast blir de lika glada för några smulor av sitt vanliga kraftfoder som för en morot eller ett äpple. Beröm först, ge godis sedan. Belöningen ska komma snabbt, men innan du ger godis ska du alltid berömma med rösten först.

Om man ger godis, hur mycket ska man då ge? Man kan ge nästan hur lite som helst. Hästen upplever inte någon skillnad i tillfredsställelse om den får en liten smula eller ett kilo morötter. Att ge hästen ett kilo morötter kan till och med vara skadligt. Hästar är känsliga för plötsliga förändringar i fodret och så mycket som ett kilo är mer utfodring än belöning. En eller två morötter är mer lagom. När man använder godis i träningen ska det absolut vara i små, små mängder som hästen snabbt äter upp. Det ska inte bli en paus i träningen för att hästen står och tuggar i sig en hel morot.

För att godis ska fungera optimalt som belöning bör man inte ge hästen godis i andra sammanhang. Gå inte in i boxen och hälsa med en morot i handen. Lägg den hellre i krubban. Var väldigt tydlig med i vilka sammanhang godis används som belöning.

Är det farligt att ge socker? Hästen är förutbestämd att bara äta kolhydrater. Därför är det inte lika farligt för en häst som en människa att äta socker. Hästens saliv bryter ner sockret bättre och det orsakar inte karies som hos oss.

Ska man ge godis från handen? Ja, om du använder godis som en belöning eller för att stretcha och träna hästen, då är det nödvändigt att använda handen. Ger du godis i krubban kommer inte hästen att uppfatta det som en belöning. Hästen förstår inte att den får morötter hemma i stallet för att den var duktig inne i ridhuset för en stund sedan. En del hästar kan bli nafsiga av att få godis ur handen, andra inte. Svårt att veta i förväg!

Viktigt att tänka på: Låt aldrig hästar konkurrera om godis. Det är att be om problem.

Vakta ditt eget utrymme! Om du använder godis som belöning blir det än viktigare att markera mot hästen att den inte får invadera din sfär. Tillåt inte att hästen gnuggar sig mot dig, knuffas eller kliar sig på dig. Och acceptera absolut inga nafsningar. Blir hästen för påträngande och pushig bör du överväga att sluta med godis.

 

Jo Hockenhull, Emma Creighton, Unwanted oral investigative behaviour in horses: A note on the relationship between mugging behaviour, hand-feeding titbits and clicker training, Applied Animal Behaviour Science, In Press, Corrected Proof, Available online 25 September 2010, ISSN 0168-1591

 

• Kyra Kyrklund ger hästen en sockerbit på varje sida när hon suttit upp – som en stretchövning.

• Ryttarna på Spanska ridskolan Wien har särskilda godisfickor insydda i sina uniformer.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *