Annika Holtz är ny bloggare på kentaurmagasin.se och fotograferar hästar, gärna i fritt tillstånd. Vi ställde några frågor till henne för att vi alla ska få lära känna henne lite närmare.

När började du med hästar?
– Så länge mitt minne sträcker sig har hästar alltid varit en stor fascination för mig. Jag var sex år gammal när jag äntligen fick börja på ridskola och som jag längtat. Ridlektionen på fredagar var alltid den bästa höjdpunkten på hela veckan. När jag fyllde tretton år fick jag min första häst på foder som jag la ned mitt liv på. Jag var JÄMT i stallet och jag jobbade även i stallet på helgerna för att täcka stallhyran. Allt handlade om hästarna och livsstilen i stallet. Nu är jag 36 år gammal och intresset för hästar växer fortfarande sig starkare för varje år som går och jag lär mig nya saker varje gång jag möter en ny häst.

Har du häst nu?
– Jag har nu sedan åtta år tillbaka ett sto på delat foder som vi har uppstallad på Ryttarstadion mitt i Stockholm. Hon är lite som min andra halva. Vi rider ofta tretimmarsturer på Djurgården och har lagt enormt mycket tid på miljöträning. Idag känns det som att vi skulle kunna rida genom eld om så krävs. Vi tävlar inte, eftersom mitt intresse för tävling är svagt, men vi gör gärna allt annat.

När började du med fotografi?
– Jag har alltid tyckt att hästar är så vackra och ville pryda hela väggarna i mitt tonårsrum med hästbilder. Jag började ta med mig kameran till stallet redan som barn och framkallade bilder på löpande band. Intresset för själva kameran var nog inte så etablerad just då, men att fånga hästar på bild växte verkligen fram redan då. Jag är fortfarande bara en amatörfotograf som älskar att möta nya hästar, vilket är anledningen till att jag fotar. Sedan tycker jag det är otroligt kul med bildredigering också och det är klart en värdefull kunskap och intresse.

Berätta om någon rolig upplevelse i samband med fotografering!
– En gång var jag ute på turné med ett band ute i Europa och jag fick sedan i uppdrag att köra hem turnébussen från Österrike till Stockholm. Då passade jag på att hälsa på ett par hästgårdar på vägen. Bland annat en uppfödare i Tyskland som hade Rocky Mountainhästar. En hel flock hade hon på väldigt fina öppna marker i södra Tyskland. Det slutade med att jag övernattade hos henne, trots att vi inte kände varandra, bara för att jag inte kunde slita mig från den här magiska flocken som rörde sig fritt. Det var som att studera vildhästar nästan. Otroligt givande upplevelse.

Berätta om någon udda upplevelse!
– Jag plåtade hästar och två modeller en gång på en strand i Kalifornien. Den ena av modellerna ville väldigt gärna galoppera men jag tyckte det kändes lite risky med tanke på denna persons svaga ryttarkunskaper. Modellen insisterade vilket slutade med att hästen tog fart i något vi kan likna vid rodeo och ryttaren/modellen flög av i vattnet. Även om det kunde sluta i ren katastrof så fick det här bara en gapskrattande utgång med blöta kläder, dränkt mobil och rinnande smink. Oftast när jag plåtar hästar slutar det med att jag själv hoppar upp och rider, även denna gång.

Vilket är ditt favoritmotiv?
– Jag gillar alla olika typer av hästraser och det är kul att ha ett stort galleri av färger och former. Men jag gillar främst att plåta hästar i naturlig miljö där de kan röra sig fritt, helst i flock. Det eftersom jag själv gillar att studera dem, deras kroppsspråk, beteende och utseende.

Vilka är dina närmaste planer?
– Jag åker till USA två gånger per år och då brukar det bli en hel del fotande på hästranchen jag brukar bo på. Det är magiskt där och inte minst gryningarna med soluppgången och kvällarna med solnedgångarna. Plus hästar i flock – kan ju inte bli bättre!

Vad hoppas du på i framtiden?
– Jag hoppas bara på att jag får träffa så många hästar som möjligt. Jag drömmer om att få åka till Förenade Arabemiraten och träffa arabhästar i deras naturliga miljö och kanske rida i öknen. Och så vill jag träffa indiska Marwarihästar, Akhal Tekehästar i Turkmenistan. Ja, jag kan nog fortsätta hur länge som helst…

Har du någon förebild inom fotografi?
– Ja gud, det finns hur många förebilder som helst inom foto, bland annat min bästa vän och stora inspirationskälla Daniella Midenge. Hon är magisk och jag har flera av hennes foton av kvinnor på väggen hemma. Sedan jag kan nämna några favoritkonton på Instagram inom hästfoto som jag följer slaviskt:
1. @philippadavinphoto
2. @carinaforestinmay
3. @spanishvision

LÄS ANNIKAS BLOGG HÄR >>>

Foto: Emelie Sundvall 

Spara

Spara

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *