Hästen ska se stolt och vacker ut och röra sig så att ryttaren sitter bekvämt! Vi gick på kurs i den akademiska skolan med Bent Branderup.
Text&foto Mari Zetterqvist Blokhuis

 Jag åkte till vackra Ledingenäs gård utanför Knivsta för att ta reda på hur legendariske Bent Branderup jobbar med ryttare och hästar under en heldagsclinic. Jag möttes av nöjda ryttare, intresserad publik och avspända, harmoniska hästar. Med stor kunskap och ödmjukhet lotsade han åtta ekipage med hästar av olika raser och typer genom dagen.  Bent började med att rita och berätta hur hästens biomekanik fungerar. Han förklarade noga hur viktigt det är att hästens bakben driver framåt så att kraften går via ryggmusklerna och fram till bogarna.
–Det är ungefär som en bil med bakhjulsdrift, förklarade Bent. Hästen ska sätta bakhovarna under kroppen så att den kan hämta kraft genom bakbenen.
För att hästen ska kunna använda sina ryggmuskler på rätt sätt krävs att det inte finns några blockeringar mellan bakben och bogar.

Efter teoripasset var det dags för arbete vid hand. Bents filosofi är att ryttaren alltid ska börja med att arbeta hästen vid hand så att den lär sig lyssna på ryttarens kroppsspråk.
–Genom arbetet vid hand kan ryttaren upptäcka eventuellt motstånd hos hästen och ta reda på var det i så fall sitter.   Ännu ett teoripass tog vid efter lunchpausen, nu om ryttarens hjälpgivning. Inom akademisk ridkonst är sätet den primära hjälpen medan tyglarna och skänklarna är sekundära.
–Bygg upp ett gemensamt språk med hästen. Du och din häst är som ett par, där hästen speglar vad du har i din kropp. För att du ska kunna följa med i hästens rörelser så behöver den rörelse som du vill att hästen ska göra sitta i din egen kropp. Känn rytmen genom din kropp och dina händer.
–Hästen ska se stolt och vacker ut. Den ska röra sig så att ryttaren sitter bekvämt. När vi ryttare kommunicerar med hästen så fokuserar vi oftast på att försöka läsa av den och anpassa vår hjälpgivning. Bent uppmanar ryttare att vända på det och istället fråga sig: Vem är jag i hästens ögon? Det är viktigt att ryttaren använder sina ögon och hela tiden är uppmärksam på hästen. Och att hästen respekterar sin ryttare.

Bent Branderup ritar och berättar om hästens biomekanik – med hela kroppen!

 

En av deltagarna på kursen var Camilla Frisell, som nyligen har blivit licensierad tränare i Bent Branderups system vilket betyder att hon utbildar i Bents namn och finns med på hans hemsida.
– Jag tävlade hoppning när jag var yngre, men kände att gå upp klockan fem på morgonen och åka på tävling inte var min framtid, berättar Camilla.
Istället sökte Camilla ett arbetssätt som kan användas till att utbilda vilken människa och häst som helst. Bents system passar väl ihop med Camillas filosofi som är att kunna ta hand om alla typer av människa och djur. Och Camilla känner att hon själv utvecklas varje dag.
– I den akademisk ridkonsten använder man sig av de gamla mästarnas kunskaper. Sedan går kanske inte allt att använda.
Bent är en forskare och en sann hästvän i Camillas ögon.
–Det är en förmån att vara elev till Bent. Han ser till både hästars och människors förutsättningar. Trots att han har en stor kunskap så tar han emot alla elever och hästar och har förmåga att undervisa väldigt ”basic”.
–Bent utvecklas hela tiden och det är väldigt spännande att följa med och se vart det tar vägen. Han har en otrolig förmåga att möta hästar med olika förmågor och personlighet. Jag är säker på att han kommer att bli ihågkommen som en av de stora mästarna.

Under kursdagen serverades vällagad lunch på ekologiska och närodlade råvaror. Till eftermiddagsfikat bjöds på en överdådig efterrättsbuffé och nöjd styr jag bilen hemåt med mycket ny inspiration i bagaget.
Allt från PRE och lusitano till araber och halvblod, både stora och små hästar deltog i kursen. Det märks tydligt att Bent är en skicklig praktiker och sann pedagog som brinner för att dela med sig av sina kunskaper.